Dronefotografie omzetten naar 3d in Planspace Simulator
Bij IMAGEM zijn we altijd op zoek naar manieren om het werken met geografische data eenvoudiger en efficiënter te maken. Wist je dat je binnen een kwartiertje een hele nette 3D mesh kan maken van dronebeelden. Én wist je dat je deze 3D mesh ook snel en eenvoudig in je digital twin van Planspace Simulator kan weergeven? Met dit verhaal neem ik je mee door de vijf eenvoudige stappen waarmee je dit zelf kunt uitproberen.
Afbeelding 1. Voor- en na beelden van hoe dronefotografie in Planspace Simulator gebracht kan worden. (Tip: Gebruik de slider!)
Stap 1: Maak de dronebeelden
Het begint allemaal met het maken van de juiste dronebeelden. Dit kan binnen een paar minuten al voldoende zijn om een goede mesh te maken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle hoekjes en gaten zo goed mogelijk worden gefotografeerd. Hoe gedetailleerder je beelden, hoe beter je 3D mesh zal zijn. Zorg voor overlap tussen de foto’s om gaten in je model te voorkomen. Deze foto’s heeft mijn collega Bryan Veldkamp gemaakt met een DJI Mini Pro 2. Belangrijk om te vermelden; zonder ingecalculeerd vluchtplan, maar binnen 3 minuten vliegen had hij al een reeks bruikbare foto’s beschikbaar.
Stap 2: Laad de Foto’s in via IMAGINE UAV
Nu je de beelden hebt, is het tijd om ze in te laden in IMAGINE UAV. Met IMAGINE UAV worden de dronebeelden geprocessed naar een puntenwolk. Vanuit deze puntenwolk kan er een 3D mesh gemaakt worden van het object. Daarnaast zou je ook nog hoogtemodellen en een orthophoto kunnen maken van de beelden. Dit proces verloopt automatisch, waardoor je snel en nauwkeurig de gewenste resultaten krijgt.
Stap 3: Controleer de Resulterende 3D Mesh
Na de omzetting kun je de resulterende 3D mesh controleren in een 3D viewer. Hier heb ik, voor de goede orde, twee verschillende varianten bekeken om de resultaten van de drone foto’s te vergelijken. Dit zorgt ervoor dat je de kwaliteit en nauwkeurigheid van je model kunt verifiëren en eventueel aanpassingen kunt maken voordat je doorgaat naar de volgende stap. Een zorgvuldige controle helpt je om eventuele fouten op te sporen en te corrigeren.
Wat mij hier opvalt is dat de relatief willekeurige posities van de drone foto’s toch scherpe resultaten opleveren!
Stap 4: Upload je bestanden naar LuciadFusion
Upload je bestanden naar de LuciadFusion Studio. Dit duurde voor deze sessie slechts 2 minuten.
Stap 5: Bekijk je Resultaat in Planspace Simulator
Dan het moment van de waarheid: Bekijk je resultaat in Planspace Simulator! Binnen enkele minuten zijn je dronefoto’s omgezet en ingeladen in een realistische 3D-omgeving. Ik sta versteld hoe snel en eenvoudig dit proces verloopt en hoe gedetailleerd de 3D-modellen eruit zien. Of je nu werkt aan stadsplanning, bouwprojecten of landschapsanalyse, Planspace Simulator biedt je de tools om je werk naar een hoger niveau te tillen.
Bij IMAGEM zijn we trots op de innovatie en eenvoud die we met onze tools bieden. Met dit stappenplan hopen we je te inspireren om zelf aan de slag te gaan en te ontdekken hoe dronefotografie je projecten kan verrijken. Probeer het gewoon eens uit en ervaar het zelf!
Conclusie
Met slechts vijf eenvoudige stappen kun je jouw dronefoto’s omzetten naar gedetailleerde 3D-modellen in Planspace Simulator. Van het maken van de beelden tot het bewonderen van je resultaat, het proces is snel, efficiënt en toegankelijk. Voor deze sessie hadden we binnen een kwartier resultaat van ons eigen kantoor. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog en zie hoe dronefotografie jouw werk kan transformeren.
Meer informatie
Mocht je na het lezen van dit stuk meer willen weten over dit onderwerp of de software gewoon eens willen uitproberen? Stuur Reinier een e-mail via reinier.degraaf@imagem.nl of stuur een berichtje via ons contactformulier.