Skip to content

IMAGEM sluit zich aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI)

Samen werken aan duurzame en leefbare steden

IMAGEM sluit zich met trots aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI), het samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen dat zich inzet voor duurzame, leefbare steden. De toenemende complexiteit van vraagstukken rondom woningbouw, mobiliteit, energietransitie en klimaatverandering vraagt om slimme technologie, datagedreven inzichten en nauwe samenwerking. Met onze Planspace-aanpak en digital twin-technologie verbinden we versnipperde data, simuleren we scenario’s en versnellen we besluitvorming. Deze expertise brengen we in binnen het DMI-ecosysteem om gemeenten te helpen sneller en beter onderbouwde keuzes te maken voor de steden van morgen.

Wat betekent onze bijdrage aan het DMI voor jouw gemeente?

Volgens Niels van de Graaf, marktmanager Overheid bij IMAGEM, is de keuze om aan te sluiten bij het DMI-ecosysteem een logische stap. “De transitie naar duurzame, leefbare steden vraagt om snelheid, en dat lukt alleen door samen te werken,” vertelt hij. “Binnen DMI delen we onze kennis, ervaring en innovaties, zodat gemeenten geen dubbel werk hoeven te doen en sneller resultaat boeken.

We brengen niet alleen technologie mee, zoals digital twins en andere slimme tools die versnipperde data samenbrengen, scenario’s simuleren en complexe beslissingen vereenvoudigen, maar ook de expertise om deze effectief toe te passen in gemeentelijke processen. Door samen te werken met het netwerk van experts binnen DMI versterken we deze aanpak en maken we technologie schaalbaar en praktisch toepasbaar.

Bovendien sluiten de open standaarden binnen DMI perfect aan op onze eigen werkwijze, wat integratie eenvoudiger maakt en gemeenten helpt sneller de stap te zetten naar datagedreven besluitvorming.”

Digital twins als katalysator voor innovatie

IMAGEM sluit zich aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI)

Zes jaar geleden optimaliseerde IMAGEM haar aanpak door inzicht te krijgen in de knelpunten binnen besluitvormingsprocessen rondom ruimtelijke ontwikkelingen en stedelijk beleid. Gemeentes kampten met versnipperde informatie (silo’s), geen integraal inzicht en beperkte mogelijkheden om scenario’s te simuleren. Dit leidde tot stroperige processen, hogere faalkosten en suboptimale beslissingen.

Met onze innovatieve Planspace-aanpak, ondersteund met moderne digital twin-technologie doorbraken wij deze impasse. In co-creatie met diverse gemeentes ontwikkelden we een aanpak waarin data, processen en kennis worden geïntegreerd. Hierdoor versnelt niet alleen de besluitvorming, maar verminderen we ook risico’s en versterken we de samenwerking tussen stakeholders.

Concrete toepassingen: van inzicht naar actie

Onze digital twin-technologie bevindt zich inmiddels in de derde fase van het VNG-volwassenheidsmodel. Dit betekent dat we niet alleen de huidige situatie inzichtelijk maken, maar ook datagedreven toekomstscenario’s kunnen simuleren.

Een concreet voorbeeld is onze samenwerking met Nelen & Schuurmans en de Gemeente Almere. Samen ontwikkelden we een digital twin die voorspelt hoe water zich gedraagt tijdens extreme neerslag. Gebouwen die risico lopen, straten die onder water komen te staan en zelfs hoe hoog het water tegen gevels oploopt – alles wordt visueel inzichtelijk. Dankzij de koppeling van hydrodynamische modellering en geavanceerde digital twin-technologie kan de gemeente Almere proactief maatregelen nemen om wateroverlast te minimaliseren maar ook transparanter communiceren met beleidsmakers, hulpdiensten en bewoners.

Daarnaast helpen we gemeentes bij mobiliteitsvraagstukken en ondergrondse infrastructuur. Zo ontwikkelden we een digitale tweeling van de ondergrond, waarmee steden slimmere keuzes kunnen maken over stedelijke uitbreiding en infrastructuurbeheer.

Vooruitblik: Innovatie en integratie

Wateroverlast simuleren in Digital twin IMAGEM

We blijven investeren in innovatie en samenwerking. Met onze toetreding tot het DMI-ecosysteem zetten we een volgende stap om gemeentes, provincies en het rijk te helpen met het verminderen van de complexiteit in besluitvorming. Bij IMAGEM zien we digital twin-technologie niet als een op zichzelf staande oplossing, maar als onderdeel van een bredere transformatie. Technologie alleen is niet voldoende, we hebben ervaren dat het een integrale aanpak vereist en kunnen gemeenten ook strategisch begeleiden.

We kijken ernaar uit om samen met onze partners innovatieve oplossingen te creëren die niet alleen de stedelijke uitdagingen van vandaag aanpakken, maar gemeentes ook toekomstbestendig maken.

Benieuwd hoe jouw gemeente de transitie kan versnellen?

Wil je sparren over hoe onze Planspace-aanpak en digital twin-technologie jouw gemeente kan helpen bij betere, snellere en goed onderbouwde beslissingen? Stuur Niels een e-mail via niels.vandegraaf@imagem.nl of stuur een berichtje via ons contactformulier. 

Over het DMI-ecosysteem

Het DMI-ecosysteem is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en brengt overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers samen om slimme, duurzame steden te realiseren. Door data slim te verbinden en breed inzetbaar te maken, helpt het platform bij het integraal aanpakken van uitdagingen als verstedelijking, mobiliteit en klimaatverandering. De focus ligt op kennisdeling, innovatie en schaalbare oplossingen, zodat gemeentes beter beleid kunnen voeren en de leefkwaliteit kunnen verhogen.

Lees meer blogs over digital twins

Niels van de Graaf

2D of 3D? De juiste keuze voor jouw gemeente

2D-kaarten geven overzicht, maar missen context. Hoe hoog is een gebouw? Hindert een transformatorhuisje het zicht voor verkeer of uitzicht? Hoe stroomt water door de stad? Hoe ziet de wereld er ‘echt’ uit? 3D en digital twins voegen die ontbrekende dimensie én dynamische interactie toe. Zo krijg je beter inzicht, simuleer je effecten en maak je slimmere keuzes. Maar 2D blijft natuurlijk wel waardevol. De kracht zit in de combinatie. Lees hoe je deze technologieën samen inzet voor een efficiëntere en toekomstbestendige gemeente.

lees meer >>
Bryan

Van dronefoto naar digital twin

Waar in het verleden methoden om 3D-modellen te maken traag, kostbaar en complex waren, is het nu mogelijk om binnen enkele minuten realistische en gedetailleerde 3D-modellen – meshes of shapemodellen – te genereren. Met name het gebruik van drones en slimme software maakt hierin het verschil. Voor een fractie van de tijd, kosten en moeite. 

lees meer >>