Skip to content

2D of 3D? De juiste keuze voor jouw gemeente

Waarom een extra dimensie én context het verschil maken

Je kent de klassieke stadsplattegrond: straten, gebouwen, misschien een rivier. Duidelijk, overzichtelijk, maar het mist iets. Niet alleen een dimensie, maar ook context. Een 2D-kaart laat je zien wáár iets is, maar niet hoe het zich verhoudt tot de omgeving. Hoe hoog is dat gebouw? Werpt het schaduw op de straat? Hindert een transformatorhuisje het zicht voor verkeer of uitzicht? Daar komt 3D en digital twin-technologie in beeld. En nee, dat betekent niet dat je afscheid moet nemen van 2D, integendeel. De combinatie van beide biedt juist de meeste voordelen. In dit artikel ontdek je waarom 3D en digital twins een krachtige aanvulling zijn op de vertrouwde 2D-kaarten en hoe je hiermee efficiënter kunt werken binnen jouw gemeente.

2D: de basis blijft belangrijk

2D-kaarten zijn al eeuwenlang de standaard. Ze zijn eenvoudig, overzichtelijk en worden gebruikt voor rapportages, bestemmingsplannen en beleidsstukken. Als je snel wilt weten waar wegen lopen of waar de grenzen van een projectgebied liggen, dan volstaat een 2D-weergave. Je bent ermee opgegroeid en weet precies hoe je deze kaarten moet lezen en gebruiken. Maar 2D heeft ook z’n beperkingen. Je ziet wáár een gebouw staat, maar niet hoe hoog het is of welke details het heeft. Je kunt een overstromingsgebied intekenen, maar niet direct inschatten wat dat betekent voor de gebouwen en infrastructuur. Hier loop je tegen de grenzen van 2D aan.

Screenshot 2025-03-17 at 13.41.01 Screenshot 2025-03-17 at 13.37.05

3D en digital twins: de extra dimensie die je nodig hebt

Met 3D voeg je context toe die in 2D ontbreekt. Je ziet niet alleen wat er is, maar ook hoe het eruitziet in de ruimte. Digital twins gaan nog een stap verder: ze combineren 3D-visualisaties met dynamische voorspellende modellen, waardoor je niet alleen het huidige beeld hebt, maar ook kunt simuleren wat er gebeurt bij bepaalde veranderingen. Dit biedt voordelen op meerdere vlakken:

– Beter inzicht in ruimtelijke plannen: Zie in één oogopslag hoe een nieuw gebouw de skyline beïnvloedt of welke schaduw een gebouw werpt op de omgeving.

– Slimmere infrastructuurprojecten: In tunnels, wegen en spoorlijnen is 3D onmisbaar. Het helpt om ondergrondse én bovengrondse structuren te visualiseren en voorkomt dure verrassingen tijdens de uitvoering.

– Betere communicatie en participatie: Niet iedereen is geo-specialist. Een 3D-model of digital twin is veel intuïtiever en spreekt zowel inwoners als bestuurders direct aan. Besluiten worden sneller genomen als iedereen snapt waar het over gaat.

– Efficiënter samenwerken: Van stedenbouwkundigen tot verkeersplanners, iedereen kijkt naar dezelfde digitale omgeving en hebben daarmee één perspectief. Dat voorkomt misverstanden en versnelt besluitvorming.

– Simuleren en voorspellen: Met een digital twin kun je bijvoorbeeld zien wat er gebeurt bij een extreme regenbui of welke invloed nieuw beleid heeft op de mobiliteit in de stad.

Werken met beide werelden: de kracht van combineren

Moet je dan volledig overstappen op 3D en digital twins? Nee, en dat hoeft ook niet. Het mooiste is: je hoeft niet te kiezen. In onze digital twin kun je met één klik schakelen tussen 2D en 3D. Werk je aan een project waarin 2D voldoende is? Geen probleem. Wil je een ruimtelijk vraagstuk beter begrijpen of simuleren? Dan schakel je naar 3D en gebruik je de kracht van een digital twin.

Met slimme GIS-oplossingen, zoals onze digital twin viewer Planspace Simulator, behoud je het gemak van 2D én profiteer je van de kracht van 3D en dynamische analyses. Zo haal je het beste uit beide werelden en maak je toekomstbestendige keuzes voor jouw gemeente.

Binnen Planspace Simulator is het mogelijk om met een knop te schakelen tussen 2D en 3D weergave. Zo kan je razendsnel tussen een plattegrond, luchtfoto of een 3d weergave wisselen. 

Maak de stap naar een slimmere gemeente

2D is en blijft belangrijk. Maar 3D en digital twins bieden inzichten die je simpelweg niet uit een platte kaart haalt. Wanneer je deze technologieën omarmt, werk je efficiënter, versnel je de besluitvorming en communiceer je helderder met inwoners en stakeholders.

Benieuwd wat 3D en digital twins voor jouw gemeente kunnen betekenen?

Mocht je na het lezen van dit stuk meer willen weten over dit onderwerp of de software gewoon eens willen uitproberen? Stuur Niels een e-mail via niels.vandegraaf@imagem.nl of stuur een berichtje via ons contactformulier. 

Lees meer blogs over digital twins

IMAGEM sluit zich aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI)
Niels van de Graaf

IMAGEM sluit zich aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI)

IMAGEM sluit zich met trots aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI), het samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen dat zich inzet voor duurzame, leefbare steden. Met onze Planspace-aanpak en digital twin-technologie verbinden we versnipperde data, simuleren we scenario’s en versnellen we besluitvorming. Deze expertise brengen we in binnen het DMI-ecosysteem om gemeenten te helpen sneller en beter onderbouwde keuzes te maken voor de steden van morgen.

lees meer >>
Bryan

Van dronefoto naar digital twin

Waar in het verleden methoden om 3D-modellen te maken traag, kostbaar en complex waren, is het nu mogelijk om binnen enkele minuten realistische en gedetailleerde 3D-modellen – meshes of shapemodellen – te genereren. Met name het gebruik van drones en slimme software maakt hierin het verschil. Voor een fractie van de tijd, kosten en moeite. 

lees meer >>