Beheer van Beeldmateriaal Anno 2022
Efficiëntie en eenvoud met ERDAS APOLLO
De kwaliteit van luchtfoto, satelliet en puntenwolkmateriaal wordt elk jaar beter. Dit komt omdat de sensoren die de data inwinnen steeds beter worden. De toegevoegde waarde van betere kwaliteit heeft ook een bijwerking, de data groeit hierdoor exponentieel. Denk aan hogere resoluties (van 10 centimer foto’s naar 5 centimeter betekent een verdrievoudiging van data), hogere overlap (voorwaarts en zijwaarts), meer vluchtmomenten (traditioneel en vanuit drones) en meer banden (infrarood). Dit is voor gebruikers van deze data heel fijn, maar voor de beheerder een nachtmerrie.
Aanvullende beheeruitdagingen zijn dat deze data veelal gefragmenteerd door de organisatie heen opgeslagen is én vele applicaties niet kunnen omgaan met grote databestanden, zoals puntenwolken van luchtfotomateriaal. De grootste ergernis en frustratie die we telkens horen is dat het onbegonnen werk is om van de luchtfoto’s elk jaar weer de tilecaches te moeten genereren. Dit kost ontzettend veel tijd en opslagcapaciteit. Wist je dat onze technologie alle bovenstaande uitdagingen kan oplossen?
In een tijd waar technologie de werkprocessen efficiënter en effectiever kan maken zien wij nog heel vaak dat organisaties veel tijd en geld kwijt zijn aan het onnodig beheer van rastermateriaal. Het loont daarom om naar een andere aanpak te kijken dat tijd en opslag kan besparen en daarmee ook de kosten. Beheer beeldmateriaal sneller en eenvoudiger.
De groei van data en het gebruik ervan zal in de komende jaren exponentieel toenemen. Bereid je hierop voor en draag zorg dat je een concreet antwoord hebt op de groeiende (geo)data uitdaging van de komende jaren. Wij helpen bij het efficiënt en effectief beheren en ontsluiten van al je rastermateriaal. Onze kennis en technologie ondersteunen je in het bieden van de beste gebruikerservaring met minimale inzet en kosten.
Wij kijken naar drie aspecten:
– Minimaliseren van benodigde capaciteit en inspanning in de data voorbereiding.
– Minimaliseren van benodigd beslag op de capaciteit van de architectuur.
– Maximaliseren van snelheid waarmee data beschikbaar kan worden gemaakt.
Maak gebruik van beproefde methoden
Netflix, Spotify, Adobe, Apple TV, Microsoft maken al jaren gebruik van compressietechnieken om data eenvoudig, snel en in hoge kwaliteit bij de gebruiker te krijgen. Doe dit zelf ook! Om de datastroom de baas te blijven is compressie van de data onontkoombaar. Niet voor niets is ECW al jaren de standaard in het uitleveren van gebiedsdekkende luchtfoto’s in Nederland.
Het ECW-formaat biedt een optimale verhouding tussen het terugdringen van de benodigde opslagcapaciteit, leessnelheid en behoud van kwaliteit. Beeldmateriaal zoals luchtfoto’s worden voor wel 95% vooral gebruikt als visualisatielaag, om naar te kijken dus. In die gevallen werkt compressie naar ECW ontzettend goed. Zonder visueel kwaliteitsverlies comprimeer je data moeiteloos naar ca. 5% van de originele omvang. Een foto van 1Gb breng je hiermee in 1 klap terug naar 50Mb. Dankzij de slimme formule van ECW blijft je beeld op alle schaalniveaus scherp.
Eén van de grootste tijdrovende en kosten verhogende werkzaamheden is het verwerken van luchtfoto- en beeldmateriaal. Vele organisaties maken gebruik van de originele TIFF-bestanden die een leverancier aanlevert. Zij maken hiervan ‘tilecaches’ zodat hierop “ingezoomed” kan worden. Dit proces kost veel tijd en opslagcapaciteit. Er kan enorm bespaard worden door gebruik van de maken van compressie technologie. Naast luchtfoto materiaal is het ook mogelijk om puntenwolk materiaal te comprimeren en met hoge kwaliteit te serveren.
ECW, de ‘MP3’ of ‘FLAC’ in het rasterdomein
In de muziekwereld wordt veel gecomprimeerd en voor de grote meerderheid is dit ook geen probleem. MP3 en FLAC zijn veel gebruikte compressieformaten die in deze wereld gebruikt wordt om online muziek aan de consument aan te bieden, zoals wij dat van Spotify of Tidal gewend zijn, zo werkt het ECW formaat ook. Een organisatie kan al het beeldmateriaal gecomprimeerd ontsluiten met minimaal (niet zichtbaar) verlies en met maximale compressie. Een voorbeeld uit de praktijk, een luchtfoto van 38TB dat met tilecaches tot level 19 wordt opgeslagen krijgt een grootte van 71TB. Het zelfde niveau en kwaliteit wordt gehaald met een 0,85TB ECW. Daarnaast kost het realiseren van de tilecache 116 dagen en de ECW ontvang je van de luchtfoto leverancier.
Een ECW biedt je dus vele voordelen. Om ECW’s te serveren is een gebruikersrecht nodig. Wij bieden voor elke server een oplossing om dit formaat te mogen serveren. De hoeveelheid beeldmateriaal data die je wenst te ontsluiten bepaalt welke van deze oplossingen je de meeste toegevoegde waarde biedt.
Ik heb geen ECW bestanden, wat nu?
Geen nood. Wij bieden software om zelf rastermateriaal te comprimeren. Dit kan met Geocompressor. ECW’s zijn heel eenvoudig aan te maken vanuit meer dan 100 verschillende inputformaten. Daarnaast stelt GeoCompressor je ook in staat om puntenwolken te comprimeren en daarmee vergelijkbare reducties te halen. Omdat GeoCompressor een stand alone omgeving is, volledig gericht op haar compressietaken, maakt het optimaal gebruik van de aanwezige hardware. Daarom is deze applicatie ontzettend krachtig en snel.
GeoCompressor is bovendien gebouwd met de nieuwste techniek. Ten opzichte van andere oplossingen die naar ECW kunnen comprimeren is GeoCompressor tot wel 400% sneller en kan het ECW v3 aanmaken, waarmee je moeiteloos transparantie toevoegt en dus geen lelijke randen overhoudt.
Gun jezelf meer tijd en gebruikersgemak en gebruik de intelligente oplossingen van IMAGEM. Wil je weten welke oplossing het beste bij je past? Laat ons je helpen! Klik op de knop voor een afspraak en wij nemen contact met je op. Kom in contact >>