Skip to content

Digital Twins: IMAGEM heeft de sleutel tot verbeterde samenwerking

Samen sterker met een digital twin

De uitdagingen voor de overheid zijn de laatste jaren complexer geworden. Of het nu gaat om woningbouw, mobiliteit, energietransitie of klimaatadaptatie: alle afdelingen werken hard aan hun eigen doelstellingen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze afdelingen echt effectief kunnen samenwerken en dat er één heldere koers wordt uitgezet? Hier komt de kracht van een digital twin om de hoek kijken.

De uitdaging van samenwerking binnen gemeenten

Bij veel organisaties werken verschillende domeinen met eigen systemen en data. Ieder werkt hard aan de eigen taken, maar het overzicht en de integraliteit ontbreekt. Het domein gebiedsontwikkeling kan bijvoorbeeld met andere gegevens werken dan het domein mobiliteit. Terwijl beide domeinen betrokken zijn bij dezelfde projecten, spreken ze vaak ‘verschillende talen’. Dit gebrek aan integrale samenwerking leidt tot vertragingen, hogere kosten en soms zelfs mislukte projecten. Wanneer je bovendien te maken hebt met externe partners zoals bouwbedrijven, aannemers en bewoners, wordt de uitdaging alleen maar groter. Hoe zorg je dat iedereen dezelfde informatie gebruikt en dat projecten soepel verlopen?

Digital twin sleutel voor verbeterde samenwerking

De voordelen van een digital twin voor samenwerking

De digital twin van IMAGEM biedt dé oplossing om afdelingen en externe stakeholders te verbinden. Maar wat is het precies? In de basis is een digital twin een virtuele weergave van de fysieke wereld, waar data van verschillende bronnen in wordt samengebracht. Of het nu gaat om 3D-modellen van gebouwen, sensorgegevens van verkeersstromen of informatie over waterbeheer: al deze data kan worden geïntegreerd om één perceptie te realiseren.

IMAGEM heeft daar nog slimme technologie aan toegevoegd om een samenwerkomgeving te creëren waar ‘wat als’ scenario’s in geanalyseerd kunnen worden.

Het resultaat? Iedereen binnen jouw gemeente werkt met dezelfde informatie. De afdeling mobiliteit ziet dezelfde data als de afdeling ruimtelijke ordening. En ook externe partijen kunnen makkelijk aansluiten. Deze gedeelde basis zorgt ervoor dat iedereen naar hetzelfde plaatje kijkt. Dit verkort de besluitvorming en vermindert de faalkosten aanzienlijk.

Scenario’s simuleren: voorkom faalkosten en miscommunicatie

Eén van de belangrijkste voordelen van onze aanpak met een digital twin is dat het je in staat stelt om verschillende scenario’s door te rekenen en te visualiseren. Stel je voor dat je een nieuw woongebied wilt ontwikkelen. Met onze aanpak kun je verschillende scenario’s simuleren om te zien wat de beste oplossing is. Welke impact heeft de ontwikkeling op de mobiliteit in het gebied? Hoe beïnvloedt het de waterafvoer bij zware regenval? Door deze simulaties vroegtijdig uit te voeren, kun je faalkosten voorkomen en worden risico’s op fouten sterk verminderd.

Daarnaast helpen wij jou om de communicatie met externe stakeholders te verbeteren. Of het nu gaat om aannemers, bewoners of overheden, iedereen kan je beveiligd toegang bieden tot dezelfde gegevens en scenario’s. Hierdoor kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden gesignaleerd en opgelost, voordat ze leiden tot vertragingen of hogere kosten.

IMAGEM Digital Twin integrale samenwerking

Snellere besluitvorming en kortere doorlooptijden

Een ander groot voordeel van onze kennis en expertise met digital twins is dat wij kunnen helpen met het aanzienlijk verkorten van de doorlooptijd van besluitvormingsprocessen. In plaats van eindeloos vergaderen en het heen en weer sturen van rapporten, kun je met onze aanpak direct de impact van beslissingen inzichtelijk maken. Dit zorgt voor kortere lijntjes tussen afdelingen en snellere besluitvorming.

Door de complexiteit van projecten inzichtelijk te maken en alle stakeholders dezelfde informatie te bieden, kan je sneller beginnen met de uitvoering van projecten. Dit betekent dat er minder tijd verloren gaat aan miscommunicatie en dat je sneller kunt anticiperen op problemen die zich onderweg voordoen.

Het belang van integrale samenwerking

Waarom is integrale samenwerking zo belangrijk? De overheid staat voor grote uitdagingen, zoals de energietransitie, klimaatverandering en verstedelijking. Deze vraagstukken zijn vaak te groot om door één afdeling of organisatie op te lossen. Het vereist een holistische aanpak waarbij alle betrokkenen – van beleidsmakers tot uitvoerders – samenwerken om tot de beste oplossingen te komen.

Integrale samenwerking zorgt ervoor dat alle aspecten van een project worden meegenomen in de besluitvorming. Het verkleint de kans op miscommunicatie en zorgt ervoor dat projecten efficiënter worden uitgevoerd. De eerste stap voor een goede samenwerking begint met het combineren van verschillende datasets en het bieden van een compleet overzicht van de situatie. En hier is een digital twin zeer geschikt voor.

IMAGEM Digital Twin integrale samenwerking

De voordelen van IMAGEM voor jouw gemeente

IMAGEM Digital Twin integrale samenwerking

Met een digital twin van IMAGEM sla je als gemeente meerdere vliegen in één klap:

– Beter overzicht: Door data van verschillende afdelingen samen te brengen, krijg je een compleet overzicht van complexe projecten.
– Snellere besluitvorming: Je kunt sneller en beter onderbouwde beslissingen nemen doordat iedereen met dezelfde informatie werkt.
– Scenario’s simuleren: Faalkosten worden voorkomen doordat je verschillende scenario’s kunt doorrekenen en de impact kunt visualiseren.
– Betere communicatie: Zowel intern als extern kijken alle betrokken partijen naar dezelfde gegevens, wat misverstanden voorkomt en de samenwerking bevordert.
– Toekomstbestendig: Digital twins maken het makkelijker om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen, zoals klimaatverandering en bevolkingsgroei.

Wat levert dit op voor jouw gemeente?

Door gebruik te maken van de digital twin kennis en expertise van IMAGEM, creëer je als gemeente een efficiëntere, transparantere en toekomstbestendige werkwijze. De kosten worden verlaagd, beslissingen worden sneller genomen en projecten verlopen soepeler. Bovendien ben je beter voorbereid op toekomstige uitdagingen, omdat je in staat bent om flexibeler in te spelen op veranderingen.

Kortom, een digital twin is niet alleen een technologische oplossing, maar ook een aanpak om de samenwerking binnen jouw gemeente te verbeteren en complexe vraagstukken efficiënter aan te pakken.

Wij helpen je graag om de stap naar het werken met een echte digital twin te zetten!

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur Niels een e-mail via niels.vandegraaf@imagem.nl of stuur een berichtje via ons contactformulier. 

Lees meer blogs over digital twins

Niels van de Graaf

2D of 3D? De juiste keuze voor jouw gemeente

2D-kaarten geven overzicht, maar missen context. Hoe hoog is een gebouw? Hindert een transformatorhuisje het zicht voor verkeer of uitzicht? Hoe stroomt water door de stad? Hoe ziet de wereld er ‘echt’ uit? 3D en digital twins voegen die ontbrekende dimensie én dynamische interactie toe. Zo krijg je beter inzicht, simuleer je effecten en maak je slimmere keuzes. Maar 2D blijft natuurlijk wel waardevol. De kracht zit in de combinatie. Lees hoe je deze technologieën samen inzet voor een efficiëntere en toekomstbestendige gemeente.

lees meer >>
IMAGEM sluit zich aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI)
Niels van de Graaf

IMAGEM sluit zich aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI)

IMAGEM sluit zich met trots aan bij Dutch Metropolitan Innovations (DMI), het samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen dat zich inzet voor duurzame, leefbare steden. Met onze Planspace-aanpak en digital twin-technologie verbinden we versnipperde data, simuleren we scenario’s en versnellen we besluitvorming. Deze expertise brengen we in binnen het DMI-ecosysteem om gemeenten te helpen sneller en beter onderbouwde keuzes te maken voor de steden van morgen.

lees meer >>
Bryan

Van dronefoto naar digital twin

Waar in het verleden methoden om 3D-modellen te maken traag, kostbaar en complex waren, is het nu mogelijk om binnen enkele minuten realistische en gedetailleerde 3D-modellen – meshes of shapemodellen – te genereren. Met name het gebruik van drones en slimme software maakt hierin het verschil. Voor een fractie van de tijd, kosten en moeite. 

lees meer >>