Laat data voor jou werken en niet andersom
Bespaar veel tijd en geld met slimme compressie
Niels van de Graaf
De kwaliteit van luchtfoto, satelliet en puntenwolkmateriaal wordt elk jaar beter. De toegevoegde waarde van betere kwaliteit heeft ook een bijwerking: de datavolumes van geodata groeit hierdoor exponentieel. De hogere resoluties, van 10 cm foto’s naar 5 cm betekent een verviervoudiging van de bestandsomvang. De hogere overlap, meer vluchtmomenten (tegenwoordig ook dronedata) en meer banden (infrarood) dragen ook zorg in de groei van geodata. Dat gaat hard!
Dit is voor gebruikers van deze data heel fijn, maar voor de beheerder een nachtmerrie. Die groei gaat zo hard dat simpelweg meer opslagruimte aanvragen niet langer volstaat. Opslagruimte is niet gratis. Lokaal niet en zeker niet op de cloud. Het loont daarom om naar een andere aanpak te kijken die ruimte kan besparen.
Naast de enorme groei van data is de grootste ergernis en frustratie die we telkens horen de werklast van het genereren van tilecaches van het beeldmateriaal. Dit kost ontzettend veel tijd en hiermee vergroot je ook weer je opslagcapaciteit.
Meer opslagcapaciteit is niet de oplossing, minder data wel
De groei van data en het gebruik ervan neemt in de komende jaren verder exponentieel toe. Bereid je hierop voor en draag zorg dat je een concreet antwoord hebt op de groeiende (geo)data uitdaging van de komende jaren.
Maak gebruik van compressie! Standaard leveren vele luchtfotoleveranciers hun beeldmateriaal in het ECW-formaat. Lekker makkelijk! Maar wat doe je met je bestaand beeldmateriaal dat nog niet gecomprimeerd is?
Zoals je willekeurige bestanden kan comprimeren naar een .ZIP of .7z bestand kan je dat ook doen met beeldmateriaal. Luchtfoto’s worden vooral gebruikt als visualisatielaag, om naar te kijken dus. In die gevallen werkt compressie naar ECW ontzettend goed.
Zonder visueel kwaliteitsverlies comprimeer je data moeiteloos naar ca. 5% van de originele omvang. Dat zet zoden aan de dijk! Een foto van bijvoorbeeld 1GB breng je hiermee in één klap terug naar 50MB. Dankzij de slimme formule van ECW blijft je beeld op alle schaalniveaus scherp. Dit geldt overigens ook als je er een webservice van wilt maken, en deze via WMTS beschikbaar wilt stellen. Dat kan in een paar klikken, zonder aanmaak van een tile cache.
Beide producten zijn heel eenvoudig aan te maken vanuit meer dan 100 verschillende inputformaten met behulp van GeoCompressor. Daarnaast stelt GeoCompressor je ook in staat om puntenwolken te comprimeren en daarmee vergelijkbare reducties te halen. Omdat GeoCompressor een stand-alone omgeving is, volledig gericht op haar compressietaken, maakt het optimaal gebruik van de aanwezige hardware. Daarom is deze applicatie ontzettend krachtig en snel.
GeoCompressor is bovendien gebouwd met de nieuwste techniek. Ten opzichte van andere oplossingen die naar ECW kunnen comprimeren is GeoCompressor tot wel 400% sneller en kan het ECW v3 aanmaken, waarmee je moeiteloos transparantie toevoegt en dus geen lelijke randen overhoudt.
Wil je met de originele data blijven werken, om bijvoorbeeld specifieke analyses te doen, dan kun je comprimeren naar bijvoorbeeld JPG2000. Daarmee haal je niet de reducties van ECW, maar maak je toch al een flinke slag en tot 50% reductie.
Wat maakt GeoCompressor anders dan ECW compressie in andere applicaties?
Er zijn meer applicaties die naar ECW kunnen comprimeren. Echter, die applicaties maken vrijwel uitsluitend gebruik van een heel oude SDK, uit 2006.
GeoCompressor wordt al jaren gebouwd op de nieuwste SDK en is daarmee niet alleen tot 400% sneller, het rekent ook af met aloude mythes van witte randen rondom bestanden, het niet kunnen updaten van een deelgebied of het kunnen comprimeren van meerdere tiles tot 1 bestand.
ECW is een eigen formaat
ECW is een zogenaamd ‘proprietary’ formaat. Dit betekent dat het ECW formaat een eigenaar heeft die voorwaarden aan het gebruik van ECW stelt en dat de eigenaar een vergoeding voor het gebruik van ECW kan vragen. De ontwikkelaar en eigenaar van het ECW bestandsformaat is Hexagon Geospatial.
Een ECW inlezen kost niets!
Het lokaal (op desktop) inlezen van ECW bestanden is altijd gratis en vrijwel alle gangbare geo-omgevingen hebben die mogelijkheid aan boord. Waar dit niet geldt kan een leverancier kosteloos deze leesmogelijkheid inbouwen. Je zit dus nooit vast aan een specifieke applicatie.
Waar is dan wel een ECW licentie voor nodig?
Voor het gebruik van ECW-bestanden in een serveromgeving is altijd een licentie nodig. Dus niet alleen voor het serveren van ECW, maar ook als er bijvoorbeeld met behulp van een tileserver de ECW omgezet wordt in een ander formaat zoals TIFF.
Wij bieden naast onze eigen softwareoplossingen ook ECW licenties voor ArcGIS-server en Geoserver. Iedereen kan dus maximaal profiteren van het ECW formaat. De baten van de verschillende ECW oplossingen zijn vele malen hoger dan de kosten van de licentie.
Gun jezelf meer tijd en gebruikersgemak en gebruik de intelligente oplossingen van IMAGEM. Wil je weten welke oplossing het beste bij je past? Laat ons je helpen! Stuur een mail en ik neem contact met je op. Kom in contact >>