Skip to content

Risicogestuurd schouwen: Samen zorgen voor droge voeten met minder inspanning en meer effectiviteit

Fiets, wandel of hardloop je weleens door de Krimpenerwaard? Dan weet je hoe nat dit gebied is. Slotengordels en vaarten doorkruisen het landschap, en in het groeiseizoen bloeien rietkragen en waterplanten volop. Prachtig om te zien, maar deze begroeiing kan in de winter voor problemen zorgen. Watergangen spelen een cruciale rol in onze waterhuishouding. Neerslag moet uiteindelijk via kanalen en rivieren naar de zee worden afgevoerd. Als sloten te veel zijn dichtgegroeid, stokt die afvoer en ontstaan er risico’s op wateroverlast. Waterschappen hebben daarom de taak om deze watergangen te controleren of ze voldoende schoon worden gehouden door de perceeleigenaren.

Risicosturend schouwen met Schouw M.App. Bespaart tijd en kosten.

Een enorme opgave voor waterschappen

De omvang van deze taak is gigantisch. Een waterschap beheert al snel duizenden kilometers aan watergangen, die allemaal regelmatig gecontroleerd en onderhouden moeten worden. Honderden toezichthouders, oftewel schouwmeesters, gaan jaarlijks het veld in om deze watergangen te inspecteren. Maar hier zit een inefficiëntie: veel sloten blijken bij controle gewoon in orde te zijn. Hoe kunnen schouwmeesters zich beter richten op de probleemgevallen?

Slim schouwen met satellietbeelden en AI

Hier komt technologie om de hoek kijken. In plaats van alle watergangen fysiek te controleren, kunnen we gebruikmaken van satellietbeelden en kunstmatige intelligentie (AI). Elke paar dagen maakt een satelliet een gedetailleerde foto van Nederland. Deze beelden kunnen dankzij slimme algoritmes geanalyseerd worden om ingroei in watergangen te detecteren. Een AI-model wordt getraind om onderscheid te maken tussen schoon en dichtgegroeid water. Dit gebeurt door de computer voorbeelden te geven van beide situaties. Zodra het model voldoende leert, kan het razendsnel en met constante nauwkeurigheid door duizenden kilometers watergangen ‘scrollen’ en voorspellen waar ingroei voorkomt.

Risicosturend schouwen met Schouw M.App. Bespaart tijd en kosten.

Van data naar actie

De resultaten van deze analyse worden vervolgens gevisualiseerd op een kaart, die schouwmeesters eenvoudig kunnen raadplegen via hun mobiele telefoon. In plaats van lukraak het veld in te gaan, kunnen ze zich direct richten op de plekken waar de kans op vervuiling het grootst is. Dit proces noemen we risicogestuurd schouwen.

De voordelen van risicogestuurd schouwen

– Waterschappen besparen tijd en middelen, omdat ze efficiënter werken en alleen controleren waar nodig, dit kan ik open gebieden al tot 80% besparing leiden.

– Schouwmeesters werken slimmer, omdat ze gericht te werk kunnen gaan en hun expertise inzetten waar die echt telt.

– Een duurzamer proces, omdat er minder onnodige controles worden uitgevoerd en middelen efficiënter worden ingezet.

Schouw M.app: Digitale handhaving voor waterschappen

Met Schouw M.app, ontwikkeld door IMAGEM, maken we het schouwproces efficiënter en effectiever. Door AI en satellietbeelden te combineren, kunnen waterschappen eenvoudig en nauwkeurig bepalen welke watergangen aandacht nodig hebben. Uit ervaring blijkt dat bij open gebieden maar liefst 80 procent van de watergangen niet meer fysiek gecontroleerd hoeft te worden. Dit bespaart tijd en kosten en zorgt ervoor dat handhavers zich kunnen richten op de plekken waar hun inzet het meest nodig is.

Schouw M.App op de tablet IMAGEM

Benieuwd hoe wij kunnen helpen bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen?

Neem contact op met Tjip van Dale, business consultant bij IMAGEM. Hij ondersteunt waterschappen met geavanceerde (geo)analyses en AI-technieken om beheertaken efficiënter en slimmer in te richten.

Meer informatie

Mocht je na het lezen van dit stuk meer willen weten over dit onderwerp of de software gewoon eens willen uitproberen? Stuur Tjip een e-mail via tjip.vandale@imagem.nl of stuur een berichtje via ons contactformulier. 

Lees meer blogs

Digitale schouw met Schouw M.App
Tjip van Dale

Digitale schouw: waterschappen voeren tot 80% minder veldinspecties uit

Elk najaar ondersteunt IMAGEM Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Hunze en Aa’s bij de digitale schouw van de watergangen. Dit terugkerende proces helpt om overmatige ingroei van watergangen te detecteren met het doel de afvoer van overtollig (regen)water te garanderen. Dit jaar hebben we voor het eerst satellietbeelden van Pléiades Neo ingezet

lees meer >>
Digitale schouw IMAGEM. Schouw alleen waar nodig.
Tjip van Dale

Risicogestuurd schouwen

Elk jaar is het weer een enorme klus voor waterschappen. De inspectie van duizenden kilometers sloten. Maar dat hoeft niet meer. Risicogestuur schouwen met Schouw M.App biedt een uitweg. Tjip legt dit uit.

lees meer >>