Skip to content

Hoe Gemeente Almere de strijd tegen wateroverlast aangaat met een digital twin

samenwerking met Nelen & Schuurmans

IMAGEM en Nelen & Schuurmans hebben hun krachten gebundeld om de Gemeente Almere te helpen de impact van wateroverlast beter te begrijpen en hier proactief op te reageren. Door de koppeling van de hydrodynamische modelleringssoftware en de geavanceerde digital twin-technologie kan Almere wateroverlast niet alleen voorspellen, maar ook visueel inzichtelijk maken. Dit biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers, hulpdiensten en bewoners om schade te beperken en veiligheid te waarborgen.

Toenemende wateroverlast door klimaatverandering

Klimaatverandering heeft een steeds grotere impact op ons dagelijks leven. Hevige regenval en hoosbuien leiden tot meer wateroverlast, wat kan resulteren in ernstige schade aan eigendommen, verstoring van de infrastructuur en zelfs risico’s voor de volksgezondheid. Gemeenten zoals Almere staan voor de uitdaging om zich hier beter op voor te bereiden en burgers tijdig te waarschuwen en beschermen.

Digital twin en hydrodynamische modellen

Een digital twin biedt een krachtig hulpmiddel voor het visualiseren van complexe omgevingsdata. Door de digital twin van Almere te verrijken met de dynamische hydrodynamische modellen van Nelen & Schuurmans, kunnen beleidsmakers en waterexperts beter zien waar wateroverlast zich zal voordoen en hoe het water zich door de stad verspreidt.

Zo kunnen ze letterlijk zien waar na een hoosbui water blijft staan, welke toegangswegen worden geblokkeerd, waar het water de drempel over gaat en zelfs hoe hoog het water tegen gevels komt. IMAGEM verminderd de complexiteit door geautomatiseerd 3D-stadsmodellen te combineren met interactieve simulaties, zodat iedereen – van beleidsmakers tot inwoners – een helder beeld krijgt van de mogelijke impact van wateroverlast.

Proactief maatregelen nemen en kosten besparen

Dankzij deze innovatieve samenwerking kan de Gemeente Almere met nauwkeurige voorspellingen en 3D-visualisaties de impact van extreme weersomstandigheden beter begrijpen en tijdig maatregelen nemen. Dit helpt niet alleen om schade te voorkomen en kosten te besparen, maar verhoogt ook de veiligheid en het welzijn van de leefomgeving. Bovendien maken de 3D-visualisaties het mogelijk om complexe informatie op een toegankelijke manier te delen, wat leidt tot beter geïnformeerde en betrokken burgers en efficiëntere besluitvorming.

Zelf aan de slag met een digital twin?

Wij zetten graag onze kennis, expertise en ervaring in om jou te helpen de eerste stap te zetten naar een digital twin die verder gaat dan enkel een virtueel model van de leefomgeving. Daarnaast begeleiden we je in het vergroten van de acceptatie en adoptie binnen je organisatie, zodat je écht het verschil maakt.

Neem contact op met:

Stefan Lijst IMAGEM Business Consultant

Stefan Lijst

Business Consultant

stefan.lijst@imagem.nl

+31 (06) 81 35 50 07

Niels van de Graaf IMAGEM Marktmanager Overheid

Niels van de Graaf

Marktmanager - Overheid

niels.vandegraaf@imagem.nl

+31 (0)6 41 64 88 70

over Nelen & schuurmans

Nelen & Schuurmans helpt wereldwijd mee aan een veilige en toekomstbestendige leefomgeving. Met slimme IT-oplossingen zoals het data-analyseplatform Lizard en het hydrodynamisch model 3Di, geven ze beslissers de juiste informatie. Daarnaast bieden ze advies op het gebied van stedelijk waterbeheer, klimaatadaptatie, operationeel watermanagement, overstromingsrisico’s en water in de landbouw. Samen werken ze aan oplossingen voor wateroverlast en zorgen ze voor een veerkrachtige toekomst!