Skip to content

beleidsbewuste digital twin verbetert peilbeheer en besluitvorming waterschap

Pilot wdodelta en imagem

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) verantwoordelijk voor het waterbeheer van de IJssel tot Assen, staat voor de uitdaging om een veilige leefomgeving te waarborgen met voldoende en schoon water. Door de grootte en complexiteit van dit gebied is het een uitdaging om vast te stellen of het waterbeheer overal goed gebeurt volgens de vastgestelde kaders. Kaders gesteld vanuit eigen beleid in samenhang met kaders vanuit het beleid van relevante stakeholders. Samen met IMAGEM onderzochten zij in een pilot hoe digitalisering, specifiek door het creëren van een ‘beleidsbewuste digital twin’ kan helpen bij het peilbeheer en het verbeteren van besluitvormingsprocessen. 

Kan een beleidsbewuste digital twin het peilbeheer effectiever ondersteunen

De vraag van WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta is ontstaan uit de samenvoeging van meerdere waterschappen en beheert een uitgestrekt gebied dat loopt van de IJssel tot Assen. Ze zijn verantwoordelijk voor het waterbeheer en de inrichting van watergangen, met als doel een veilige en gezonde leefomgeving te creëren. Zij zorgen voor voldoende en schoon water voor iedereen, van boeren en bedrijven tot steden en natuurgebieden. Samen met hun partners werken ze op een sobere en efficiënte manier samen om ervoor te zorgen dat de mensen in het gebied veilig kunnen wonen, werken en leven met water. Rekening houdend met wat het landschap van nature aankan.

WDODelta ziet kansen in digitalisering van het beleid en heeft IMAGEM gevraagd om in een pilot te onderzoeken of het samenbrengen van fysieke objecten (zoals watergangen) en het vigerend beleid in een beleidsbewuste digital twin het peilbeheer effectiever kan ondersteunen. Waarmee ze beter voorbereid zijn op veranderende omstandigheden. Omstandigheden voortkomend uit omgevingsfactoren, zoals een veranderd klimaat met invloed op droge- en natte periodes. Omstandigheden die voortkomen uit ruimtelijke aanpassingen als gevolg van woningbouw en energietransitie, maar ook veranderingen als gevolg van veranderende wet- en regelgeving (water- en bodemsturend).

Met een beleidsbewuste digital twin kan de impact van deze omstandigheden integraal worden beschouwd. Besluiten zijn meer in balans met de doelen van alle betrokken stakeholders, beter onderbouwd, en bovendien is aantoonbaar dat aan het beleid wordt voldaan. Hierdoor is het waterschap ook beter in staat om passend en effectief te handelen en wordt monitoren en bijsturen beter mogelijk. De pilot richtte zich op het watersysteem in het gebied de Koekoekspolder, waarbij de focus later werd aangepast om ook de impact van zonneparken in het gebied te kunnen aantonen in het integrale model.

Pilot beleidsbewuste digital twin voor Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODelta
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta)
Pilot beleidsbewuste digital twin voor Waterschap Drents Overijsselse Koekoekspolder
De Koekoekspolder

Integratie van beleid en omgeving

De aanpak van IMAGEM

Planspace demo beleid in kaart
Beleid in kaart

IMAGEM ontwikkelde binnen het Planspace-concept een integraal model dat beleidsinformatie en de fysieke omgeving combineert. Zij verzamelden beleidsinformatie van diverse stakeholders door documenten, rapporten en gesprekken met medewerkers te analyseren en annoteren, en integreerden deze in een beleidsmodel.

Vervolgens werden de fysieke gegevens van de Koekoekspolder, een van de meest complexe gebieden van WDODelta, verzameld en gekoppeld aan dit model via een gedeelde taxonomie. Dit leverde een ‘beleidsbewuste digital twin’ op: een krachtige digitale omgeving die beide werelden samenbrengt en die scenario vorming mogelijk maakt.

Gezamenlijke besluitvorming voor betere resultaten

De resultaten

Planspace demo Doelen rondom peilgebied en zonnepark evalueren
Doelen rondom peilgebied en zonnepark evalueren

Door de beleidsinformatie en fysieke data van de omgeving te combineren beschikt WDODelta over een instrument waar interne teams en externe partners, zoals andere waterschappen, gemeentes, en Rijkswaterstaat, gecoördineerd kunnen samenwerken.

Ze kunnen verschillende “wat-als”-scenario’s simuleren en visualiseren, waardoor de gevolgen van beslissingen vroegtijdig zichtbaar worden. Dit maakt het mogelijk om met actuele, consistente informatie te werken en zorgt ervoor dat er sneller en beter geïnformeerde beslissingen kunnen worden genomen over complexe vraagstukken.

Het resultaat is een kortere doorlooptijd voor besluitvormingsprocessen en integrale impact analyse waardoor het waterbeheer effectiever en onderbouwd kan worden ingericht.

Kennis borgen en delen voor toekomstige generaties

Planspace demo bespreken oplossing
Bespreken oplossing

Een ander belangrijk resultaat van de pilot is dat WDODelta met deze aanpak een methode heeft gevonden om de kennis binnen de organisatie te borgen. Beleidsinformatie wordt aangevuld met de inzichten van medewerkers waardoor het instrument continu wordt verrijkt met kennis en ervaringen. Het gaat hierbij om nieuwe kennis en inzichten, maar ook om ervaringen van medewerkers die zijn opgedaan vanuit jarenlange werkervaring in het gebied met zijn ingelanden.

Door de kennis digitaal vast te leggen, blijft deze toegankelijk voor de hele organisatie. Dit zorgt ervoor dat medewerkers efficiënter kunnen werken, informatie en beslissingen eenvoudig kunnen terugvinden, en bestaande kennis kunnen gebruiken in vergelijkbare situaties. Dit maakt continu leren en verbeteren mogelijk en waarborgt dat de opgebouwde expertise behouden blijft.

Concreet bereikte resultaten

De pilot heeft aangetoond dat de transformatie naar een digital twin van beleid en omgeving diverse voordelen biedt:

– Transparant beleid: Beleidsinformatie is voor iedereen zichtbaar en toegankelijk, wat bijdraagt aan open en transparant beleid.

– Volledig overzicht en eenduidige communicatie: De integratie van beleidsperspectieven uit verschillende bronnen en de ontwikkeling van een eenduidige taxonomie verbeteren consistentie in rapportages en communicatie.

– Integrale benadering van vraagstukken: Niet alleen de belangen en het beleid van WDOdelta is inzichtelijk, maar ook de belangen en doelstellingen van andere betrokken partners, inwoners en bedrijven. Hierdoor zijn besluiten in balans met breed draagvlak.

– Betere effectmeting: Door beoogde effecten aan beleidsdoelen te koppelen, kan de effectiviteit van gemaakte beleidskeuzes direct in de operatie in kaart gebracht worden.

– Identificeren van informatiehiaten: Het wordt duidelijk waar in de informatievoorziening nog gaten zijn.

– Duurzame kennisborging: Alle kennis wordt vastgelegd en kan hergebruikt worden in vergelijkbare situaties, wat essentieel is in het licht van vergrijzing en het vertrek van ervaren medewerkers.

– Verbeterde samenwerking en besluitvorming: Door gezamenlijk inzicht te bieden, worden samenwerkingsprocessen verbeterd en besluiten sneller genomen.

– Verbeteren van asset management: De pilot verkende ook de raakvlakken tussen de beleidsaanpak van Planspace en het assetmanagement van het Beleidshuis. Het belang van een eenduidige taxonomie kwam hierbij nog sterker naar voren.

De belangrijkste les voor WDODelta – en mogelijk ook voor andere organisaties – is om klein te beginnen vanuit een relevante context en van daaruit geleidelijk een stevig fundament op te bouwen.

Wat is een beleidsbewuste digital twin?

Een beleidsbewuste digital twin is een innovatief digitaal model dat zowel het beleid als de fysieke omgeving van een gebied integreert. In deze pilot werd onderzocht hoe deze combinatie kan helpen bij het nemen van beter geïnformeerde beslissingen door het waterbeheer en ruimtelijke planning te koppelen aan het actuele beleid, wat leidt tot een efficiëntere, transparantere en flexibeler manier van werken voor waterschappen en andere betrokken partijen.

Wil je zelf aan de slag met een beleidsbewuste digital twin?

Neem contact op met:

Stefan Lijst IMAGEM Business Consultant

Stefan Lijst

Business Consultant

stefan.lijst@imagem.nl

+31 (0)6 81 35 50 07

lees meer blogs

Tjip van Dale

De Nijmeegse vierdaagse en de visuele inspectie van waterkeringen

Wat is de relatie tussen de inspectie van keringen met de vierdaagse? Dat zijn de aantallen kilometers die gelopen moeten worden. De inspectie van waterkeringen wordt veelal lopend uitgevoerd. Nederland heeft 17.691 km aan primaire en secondaire waterkeringen. En die moeten allemaal gecontroleerd worden. Trek je wandelschoenen maar aan!

lees meer >>
Tjip van Dale

Schouw M.App 2023

Een handig spiekbriefje om efficiënt het schouwgebied fysiek te inspecteren. Dan ga je van simpele puntclassificatie naar een gedifferentieerd profieloordeel. Schouw M.App is verbeterd dus, en dat laat Tjip graag aan je zien.

lees meer >>