Skip to content

Remote Sensing

Beter beslissingen maken

 

In de dynamische wereld van technologie en data-analyse biedt remote sensing ongekende mogelijkheden voor technische specialisten. Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om gedetailleerde informatie te verzamelen over de aarde en haar bronnen, zonder fysiek contact. Met behulp van satellieten en luchtvaartuigen, uitgerust met geavanceerde sensoren, kunnen we cruciale gegevens verkrijgen en analyseren die essentieel zijn voor diverse toepassingen, van milieumonitoring tot stedelijke planning. 

Wat is Remote Sensing?

Remote sensing is een techniek waarbij informatie over een object of gebied wordt verzameld zonder direct fysiek contact. Dit gebeurt door data-inwinning vanuit een satelliet, vliegtuig of drone. Er worden verschillende soorten sensoren gebruikt, zoals optische, radar- en infraroodsensoren. Deze data kan vervolgens verwerkt en geanalyseerd worden om besluitvorming te ondersteunen.

Het combineren van remote sensing-technieken met datagedreven besluitvorming biedt aanzienlijke voordelen voor gemeenten, waterschappen en provincies binnen verschillende domeinen als stedelijke planning, milieubeheer en vergunningen, toezicht en handhaving.

Door gebruik te maken van remote sensing data kunnen beleidsmakers en managers beter geïnformeerd worden en doelmatigere beslissingen nemen. Zo kun je door gebruik te maken van remote sensing toepassingen tijd en geld besparen omdat je mensen efficiënter in het werkveld in kunt zetten. Je kunt maatregelen treffen op locaties waar deze het meeste impact hebben, zoals het identificeren van hitte-eilanden en daarbij horende verkoelende maatregelen.

Remote sensing stelt je ook in staat om eenvoudig veranderingen op moeilijk te bereiken plaatsen te vinden en te monitoren. Denk bijvoorbeeld aan (groen-) voorzieningen en achtertuinen, parken, percelen, daken etc. 

Remote sensing

Voor effectieve gegevensverzameling

Data integratie

Patronen en trends identificeren

Analyseren

Interpreteer grote hoeveelheden data

Effectief Besluiten

Besluitvorming gebaseerd op data

Toepassingen remote sensing

remote sensing wateroverlast ezinge

Remote Sensing Deel 1: Wateroverlast in Ezinge

Met Remote Sensing en geografische data kunnen we niet alleen terugkijken, maar ook actuele problemen zoals wateroverlast en hittestress in kaart brengen. Door historische en actuele data te combineren, kunnen
Lees verder

You can run, but you can’t hide!

Vandaag de dag maken we bijvoorbeeld gebruik van radar om opstellingen en bewegingen in beeld te brengen. Met 2 voorbeelden, de overstroming in Derna, Libië en de Grand Ethiopian Renaissance
Lees verder

Bosbrand! Klimaatmaatregelen? 20 jaar!

Wat heeft bosbrand, klimaatmaatregelen en 20 jaar met elkaar te maken? Misschien meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Eerst drie andere onderwerpen namelijk: warmte, droogte en wind.
Lees verder

Werking van Remote Sensing

Door remote sensing te integreren in je werkproces, kun je diepere inzichten verkrijgen, efficiënter werken en innovatieve oplossingen ontwikkelen voor complexe technische uitdagingen. Laat je inspireren door de potentie van remote sensing en ontdek hoe het jouw projecten naar een hoger niveau kan tillen.

  1. Sensoren: Dit zijn de instrumenten die straling opvangen. Ze kunnen passief zijn (zoals optische camera’s die zonlicht registreren) of actief (zoals radar die zelf signalen uitzendt en de teruggekaatste signalen opvangt).
  2. Data verzameling: De sensoren verzamelen gegevens over het elektromagnetische spectrum, dat varieert van zichtbaar licht tot infrarood en microgolven.
  3. Data verwerking: De verzamelde gegevens worden omgezet in bruikbare informatie via algoritmen en software, wat resulteert in beelden of datasets.
  4. Analyse: De verwerkte data worden geanalyseerd om specifieke kenmerken of veranderingen in het landschap te detecteren, zoals vegetatiegroei, waterkwaliteit, of stedelijke ontwikkeling.

Voordelen van Remote Sensing

Remote sensing is dus een krachtige tool die veel voordelen biedt door zijn vermogen om op grote schaal, frequent en gedetailleerd data te verzamelen en te analyseren, wat essentieel is voor een breed scala aan toepassingen.

Toegang tot moeilijk bereikbare gebieden

Remote sensing maakt het mogelijk om gebieden te monitoren die anders moeilijk toegankelijk zijn, zoals afgelegen wildernis, oceanen, of conflictgebieden.

Grote schaal bestrijken

Het kan grote gebieden in één keer bestrijken, waardoor het efficiënt is voor het monitoren van veranderingen op regionale of globale schaal.

Frequentie

Satellieten kunnen regelmatig terugkeren naar hetzelfde gebied, wat continue monitoring en het detecteren van veranderingen over tijd mogelijk maakt.

Multispectrale beeldvorming

Remote sensing kan data verzamelen in verschillende delen van het spectrum, wat helpt bij het onderscheiden van verschillende typen vegetatie, bodemsoorten, waterlichamen, en andere kenmerken die niet zichtbaar zijn voor het blote oog.

Toepassingsbreedte

De techniek wordt gebruikt in diverse domeinen zoals landbouw (monitoring van gewasgezondheid), milieubeheer (detectie van ontbossing), hydrologie (monitoring van waterlichamen), en stedelijke planning (analyse van landgebruik).

Voordelen van de combinatie met datagedreven besluitvorming

Door remote sensing te integreren met datagedreven besluitvorming, kunnen organisaties en overheden effectiever en efficiënter werken, wat leidt tot duurzamere en beter onderbouwde beslissingen.

Verbeterde nauwkeurigheid

Door gebruik te maken van de gedetailleerde en frequente data van remote sensing, worden besluitvormingsprocessen nauwkeuriger.

Kostenbesparing

Efficiënter beheer van natuurlijke en menselijke hulpbronnen leidt tot kostenbesparingen op lange termijn.

Snelheid

Snelle toegang tot actuele data maakt het mogelijk om snel te reageren op veranderende omstandigheden en urgente problemen aan te pakken.

Transparantie en verantwoordingsplicht

Data-gedreven besluitvorming verhoogt de transparantie en maakt het mogelijk om besluiten te onderbouwen met concrete gegevens, wat leidt tot grotere verantwoordingsplicht van beleidsmakers.

Remote Sensing Training

Ben je klaar om je kennis en vaardigheden in GIS en remote sensing naar een hoger niveau te tillen? Meld je dan nu aan voor deze drie-daagse training! Ontdek de kracht van geavanceerde technologieën, leer van experts en pas je nieuwe inzichten direct toe in je werk.

Schrijf je vandaag nog in en start je reis naar geospatiale excellentie!

€3.292,-

Prijs voor training per cursist